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Lumpy skin disease in France

(Le français suit)

Due to an outbreak of Lumpy Skin Disease (LSD) in France, the Canadian Food Inspection Agency (CFIA) has imposed restrictions on import of the following commodities originating from cattle or water buffalo:

  • The importation of live bovines and water buffalo, and semen or embryos of bovines and water buffalo from infected countries is prohibited.
  • Dairy products made from pasteurized milk must be accompanied by a zoosanitary certificate stating they have been processed with one of the following treatments: 
  • Ultra-High Temperature (UHT) pasteurization: means a sterilization process applying a minimum temperature of 140°C for at least three seconds.
  • High Temperature Short Time (HTST) pasteurization: means a process applying a minimum temperature of 72°C for at least fifteen seconds
  • Batch pasteurization at 63 °C for 30 minutes
  • Cheese made from unpasteurized milk must have been produced using milk collected prior to May 26, 2025. Shipments of cheese meeting this requirement will continue to be accepted.
  • Hides and skins must be accompanied by a zoosanitary certificate stating that they meet one of the following conditions:
  • Raw hides and skins must have been collected prior to May 26, 2025.
  • Salted, hard-dried, pickled, or limed hides and skins must have been treated with a method effective against LSD

Further information on documentation requirements will be provided in the Automated Import Reference System and on the CFIA website.


Dermatose nodulaire contagieuse en France

En raison d’une épidémie de dermatose nodulaire contagieuse (DNC) en France, l’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA) a imposé des restrictions à l’importation des produits suivants provenant de bovins ou de buffles domestiques :

  • L’importation de bovins et buffles domestiques (kerabaus) vivants, de semence et d’embryons de l’espèce bovine et de buffles domestiques (kerabaus) des pays touchés est interdite.
  • Produits laitiers fabriqués à partir de lait pasteurisé doivent être accompagnés d’un certificat zoosanitaire attestant qu’ils ont été traités selon l’une des méthodes suivantes : 
  • Pasteurisation à ultra-haute température (UHT) : processus de stérilisation appliquant une température minimale de 140°C pendant au moins trois secondes.
  • Pasteurisation à haute température et à courte durée (HTST) : processus appliquant une température minimale de 72°C pendant au moins quinze secondes
  • Pasteurisation par lots à 63°C pendant 30 minutes.
  • Fromage fabriqué à partir de lait non pasteurisé doit avoir été produit à partir de lait collecté avant le 26 mai 2025. Les expéditions de fromage répondant à cette exigence continueront d’être acceptées.
  • Cuirs et peaux doivent être accompagnés d’un certificat zoosanitaire attestant qu’ils satisfont à l’une des exigences suivantes :
  • Les cuirs et peaux bruts doivent avoir été recueillis avant le 26 mai 2025.
  • Les cuirs et peaux salés, séchés, marinés ou chaulés doivent avoir été traités à l’aide d’une méthode efficace contre le DNC.

De plus amples renseignements sur les exigences en matière de documentation seront fournis dans le Système automatisé de référence à l'importation et sur le site Web de l'ACIA.

Topic(s)

Other Government Departments (OGDs) Requirements

Information source

Canadian Food Inspection Agency (CFIA)
Disclaimer

The foregoing information is provided for informational purposes only and is not intended as, nor should it be considered, professional advice or a substitute for conducting your own thorough research and review. Before making any decisions or taking any action based on the information provided, you should conduct your own independent investigation and/or seek professional advice from a qualified expert in the relevant field. The CSCB disclaims all liability for actions taken or not taken based on the information provided.